Klub nemačkih kraktodlakih ptičara ( DEUTSCH-KURZHAAR-VERBAND E.V.) organizuje svake druge godine međunarodni ispit rada u polju i u vodi. Ovaj ispit može da ispuni svoj zadatak samo ako se na njemu postave visoki zahtevi. Zato treba da se privedu samo stvarno dobro pripremljeni i obučeni psi, koji su tražene pred-ispite položili, i koji imaju dovoljno lovačkog iskustva i prakse. Zahtevi treba bitno da prelaze SOLMS nivo. Posebno treba ukazati na to da međunarodno upoređivanje, koje je moguće kod ovakvog testiranja, ima veliki značaj, i baš je međunarodni ispit nemačkog kratkodlakog ptičara taj koji može da ukaže na višestranost ovoga psa. Psi koji se primaju na ovaj ispit treba da imaju ocene najmanje dva I nagradna razreda sa dva prethodno navedena testiranja (DERBY, SOLMS, AZP). Pri tome moraju za ocenu izgleda imati najmanje "vrlo dobar". Discipline ispitivanja za IKP su slične odredbama ispitivanja za SOLMS, jedino se ne ispituje rad na vlečki pernate i dlakave divljači. Nasuprot tome je uvedena disciplina "donošenje izgubljene divljači iz zaklona na vetar" to jeste , pas mora doneti pernatu divljač, čije postavljanje nije mogao da vidi koristeći nos. U oblasti poslušnosti traži se mnogo više nego pri SOLMS-u.


Naime ovaj zahtevni ispit se organizuje u tri dana gde se prvog dana ocenjuje oblik pasa, drugi dan je predviđen za rad u polju I u vodi dok je treći dan rezervisan za prezentaciju najbolje  ocenjenih pasa iz svake baterije, gde se sistemom eliminacije( rad pasa u paru ) biraju najbolji koji se u samo j zavrsnici nagrađuju titulama CACIT i R-CACIT.

Obzirom na kompleksnost ispita suđenje je organizovano tako da svaku bateriju sudi žiri u sastavu tri člana.

Najmasovniji međunarodni ispit za Namačkog kratkodlakog ptičara ispred DEUTSCH-KURZHAAR-VERBAND E.V. ove godine je poveren Mađarskom klubu za NKD na prelepim terenima Fülöpszállás nedaleko od Kečkemeta. I ove godine je veliki broj pasa bio prijavljen, čak rekornih  206 pasa iz celog sveta. Posle dvadeset godina Srbija je ponovo učestvovala na IKP-u i to sa devet prijavljenih pasa. Na žalost jedan pas je uginuo neposredno pred sam ispit tako da je osam pasa učestvovalo u ocenjivanju.

Ovo je verovatno najveći uspeh Srbije na nekom međunarodnom takmičenju NKD-a. Sedam pasa je položilo vrlo zahtevan ispit u svestranom radu, a najlepši pas na proceni eksterijera je iz Srbije. Višegodišnja ulaganja i forsiranje jesenjeg uzgojnog ispita SOLMS u Somboru dalo je rezultate. Čast, privilegija I ponos je bilo biti Srbin na ovogodišnjem IKP-u u ambijentu prelepog kompleksa Bisco Csarde. Moram da prenesem razgovor izmedju sudija prilikom proglašenja pobednika u eksterijeru, jedan sudija kaže: “Pa ovaj pas je iz Srbije”, a na to Gerd Schad, predsenik žirija, odgovara:  “PA ŠTA, NAJLEPŠI JE!”

Najlepši mužjak V1  od 206 pasa je BLU, retko se desi da u eksterijeru pobedi neki pas van matičnog kluba a mi smo imali u prvih dvadesetp asa tri predstavnika.
U izboru  pasa za titulu CACIT – najboljeg stilistu IKP-a, TIM SILESIA je plasiran medju 8 najboljih pasa ispita.

Još jednom se pokazalo da odgovoran I predan rad ne može proći nezapaženo I nenagrađeno.

Kinološki savez Srbije je uvek pratio sve naše manifestacije i rad Srpskog i Somborskog kluba. Ovi rezultati  su plod te podrške!

POSTIGNUTI REZULTATI:

BLU – V1, nije položio ispit
Vodič: Slobodan Lukavac

PAŠA OF BERT HAUS – Sg  133 boda 1. nagradni razred
Vodič: Đorđe Gnjatović

BELLA – Sg 126 bodova 1. nagradni razred
Vodič: Alen Ledenski

CALYPSA – V  131 bod 2. nagradni razred
Vodič: Martin Molnar

TARA IZ DOLINE BAIRA – Sg 136 bodova 1. nagradni razred
Vodič: Mile Puhača

TIR IZ DOLINE BAIRA – V 136 bodova 1. nagradni razred
Vodič: Dušan Šećerov

TITUS SILESIA – Sg 136 bodova 1. nagradni razred
Vodič: Siniša Bajić

TIM SILESIA – Sg 136 bodova, rad u vodi  4h, 1. nagradni razred ( u baražu plasiran među 8 najboljih pasa IKP-a).
Vodič: Dragomir Maglić

NAJAVA DOGAĐAJA

No events found

Trenutna poseta:

Ko je na mreži: 9 gostiju i nema prijavljenih članova

srenfrdeitru

PRIJATELJI KLUBA

NKD klub Srbije @ 2017